2013. november 16., szombat

Alga a hétköznapokban


Gondolnád, hogy amikor fagyit nyalsz, algát eszel? A tejtermékek, pástétomok, lekvárok, majonéz, margarin, tejszín mind tartalmazhatnak algákat, illetve alga kivonatokat. Miért is? Mert javítják az állagát és szilárdító, stabilizáló tulajdonsággal rendelkeznek.
 


Ringlódzsem agar-agarral


Az iparban szintén használnak algákat festékek, ragasztók, műanyagok gyártására, mert tartást és csillogást biztosítanak.

A FAO (Food and Agriculture Organization) adatai szerint évente 7,5-8 millió tonna friss alga kerül kitermelésre, ennek az 50 százalékát használja fel az élelmiszeripar, a többit a kozmetikai- és gyógyszeripar dolgozza fel, valamint állateledelekhez adalékként és trágyázáshoz is kitűnően alkalmas.

Az elmúlt húsz évben az algák fogyasztása megduplázódott és a kereslet irántuk fokozatosan nő. Nemcsak az e téren nagy hagyományokkal rendelkező keleti országok körében, hanem a Nyugat is egyre nyitottabb.

Japánban például jelenleg 6 gr/fő a napi szárított algafogyasztás, ez a szám a kétszerese az 50 évvel ezelőttinek.

A kilencvenes években az USA Nori alga importja évi 20%-kal nőtt.

Ez nem csak egy divathullám, az algák évszázadok óta szolgálnak milliók táplálékául. Szerte a világon elismerik, mint az egészség forrását és több nemzetközi szakértő is dicséri a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait.

A modern életmódbeli szokásoknak köszönhetően (túlfinomított ételek) a szervezetből hiányoznak az alapvetően fontos vitaminok és ásványi anyagok.

A WHO adatai szerint 2003-ban Európa lakosságának 56,9 százaléka szenvedett jódhiányban, míg napjainkban a vashiány több mint két billió embert érint az egész világon.

Miért egyél algát?

Az ásványi anyagokban és nyomelemekben hihetetlenül gazdag algák segítenek kiküszöbölni többek között a kóros fáradékonyságot, depressziót és vérszegénységet. A bennük található vitaminok feltöltik testünket energiával.

Meglepően jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri problémákra, koleszterinszintre, vérkeringésre, vérnyomásra, idegrendszerre és emésztési problémákra.

A tengeri alga nem más, mint szuper antioxidáns forrás, ráadásul erősíti a test védekezőképességét, ezáltal segíti átvészelni a tartós stresszhelyzeteket.

A magas B12 vitamin és vastartalmuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak a hús pótlására.
 

 (Forrás: Clemente Fernández Sáa: Algas de Galicia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése