Gondolnád, hogy amikor fagyit nyalsz,
algát eszel? A tejtermékek, pástétomok, lekvárok, majonéz, margarin, tejszín
mind tartalmazhatnak algákat, illetve alga kivonatokat. Miért is? Mert javítják
az állagát és szilárdító, stabilizáló tulajdonsággal rendelkeznek.
Ringlódzsem agar-agarral
Az iparban szintén használnak algákat
festékek, ragasztók, műanyagok gyártására, mert tartást és csillogást biztosítanak.
A FAO (Food and Agriculture Organization)
adatai szerint évente 7,5-8 millió tonna friss alga kerül kitermelésre, ennek
az 50 százalékát használja fel az élelmiszeripar, a többit a kozmetikai- és gyógyszeripar
dolgozza fel, valamint állateledelekhez adalékként és trágyázáshoz is kitűnően
alkalmas.
Az elmúlt húsz évben az algák fogyasztása
megduplázódott és a kereslet irántuk fokozatosan nő. Nemcsak az e téren nagy
hagyományokkal rendelkező keleti országok körében, hanem a Nyugat is egyre
nyitottabb.
Japánban például jelenleg 6 gr/fő a napi
szárított algafogyasztás, ez a szám a kétszerese az 50 évvel ezelőttinek.
A kilencvenes években az USA Nori alga
importja évi 20%-kal nőtt.
Ez nem csak egy divathullám, az algák
évszázadok óta szolgálnak milliók táplálékául. Szerte a világon elismerik, mint
az egészség forrását és több nemzetközi szakértő is dicséri a szervezetre
gyakorolt jótékony hatásait.
A modern életmódbeli szokásoknak köszönhetően
(túlfinomított ételek) a szervezetből hiányoznak az alapvetően fontos vitaminok
és ásványi anyagok.
A WHO adatai szerint 2003-ban Európa
lakosságának 56,9 százaléka szenvedett jódhiányban, míg napjainkban a vashiány
több mint két billió embert érint az egész világon.
Miért
egyél algát?
Az ásványi anyagokban és nyomelemekben
hihetetlenül gazdag algák segítenek kiküszöbölni többek között a kóros
fáradékonyságot, depressziót és vérszegénységet. A bennük található vitaminok
feltöltik testünket energiával.
Meglepően jótékony hatással vannak a szív-
és érrendszeri problémákra, koleszterinszintre, vérkeringésre, vérnyomásra,
idegrendszerre és emésztési problémákra.
A tengeri alga nem más, mint szuper
antioxidáns forrás, ráadásul erősíti a test védekezőképességét, ezáltal segíti
átvészelni a tartós stresszhelyzeteket.
A magas B12 vitamin és vastartalmuknak
köszönhetően kiválóan alkalmasak a hús pótlására.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése