2015. január 19., hétfő

Algák jódtartalma

Már régóta készülök ennek a cikknek a megírására. A családom közvetlenül is érintett pajzsmirigy témában, ezért mindig nagy jelentőséget szenteltek a szüleim annak, hogy a jóddal kapcsolatosan helyesen informáltak legyünk. Hogy miért?


Mert a jód elengedhetetlen a pajzsmirigy helyes működéséhez (jelen van a pajzsmirigy által termelt két hormonban), kulcsszerepet játszik a szervezet védekezőképességében, anyagcsere folyamatában, továbbá serkenti a szellemi teljesítményt.

Hiánya a pajzsmirigy megnagyobbodása mellett fáradékonyságot, rossz koncentrációt, depressziót okoz. Szintén a figyelmeztető jelek közé tartozik a hirtelen súlygyarapodás, vagy a fakó, fénytelen haj.

Pajzsmirigy túlműködés tünetei: szapora szívverés, idegesség, álmatlanság, hasmenés, jelentős étkezés melletti fogyás, fázékonyság, fokozott izzadás, remegés, menstruációs zavarok.

Az emberi szervezet normális fejlődéséhez elengedhetetlen a jód: serkenti a növekedést, fokozza az alapanyagcserét, alapja a csontosodási folyamatnak, az agyszövet fejlődésének. Ezért várandós nőknek különösen oda kell figyelni a megfelelő jódbevitelre a magzat helyes fejlődése érdekében.

A felnőttek számára ajánlott napi adag 0,15 miligramm.


A WHO szerint a napi jódszükséglet a következő:

- 90 μg 6 éves korig
- 120 μg 6-tól 12 éves korig
- 150 μg 12 év felett valamint felnőtteknek
- 250 μg várandós és szoptatós kismamáknak


A pajzsmirigy a jódot a véráramból szűri ki, és raktározza el, ezért nagyon fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe.

A gond ott kezdődik, hogy a táplálékból nem jutunk elegendő jódhoz. A jódozott só sem jelent igazi megoldást, mivel allergiás tüneteket, jódérzékenységet válthat ki. Akik pedig magasvérnyomásban vagy vesebetegségben szenvednek egyáltalán nem ajánlott a só fogyasztása.

A jód nagyon kis menyiségben jelen van a tengerek vizében. Egyes algák, korallok és szivacsok szerves vegyületekbe kötve felhalmozzák a jódot, felfedezése is ezeknek a hamujából történt.

Pontosan ezért a tengeri algák kiváló természetes jódforrást jelentenek. A Dulse, Wakame és a Nori a leggazdagabb ebben a nyomelemben. Rendszeres fogyasztásukkal megelőzhetőek az előbb felsorolt tünetek.


Az Atlanti-óceán algái közül a Dulse-ben található a legtöbb jód
 
Akik pedig pajzsmirigy problémában szenvednek és szeretnék kipróbálni az algákat, biztos ami biztos kérjék ki kezelőorvosuk véleményét. Ebben a táblázatban megnézheted, hogy melyik alga mennyi jódot tartalmaz.


Szép napot!

 

Forrás:
Wikipédia
Naturhirek.hu
Algas de Galicia - Clemente Fernández Sáa
WHO - Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination (2007)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése