2014. november 4., kedd

Cukkinitorta Wakame algával


Íme a kedvenc cukkinis receptem. Több variációban is elkészíthető, éppen ezért megúnhatatlan. Próbálkozzatok bátran, megéri!
A hagyma, a cukkini és a Wakame ízben kitűnően harmonizál, a fűszerek pedig csak fokozzák a hatást.


Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg teljes kiőrlésü tönkölyliszt
- 1 dl extra szűz olivaolaj
- 11-12 ek víz (liszttől függ, hogy mennyit vesz fel)
- 1 tk himalájasó

Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 kg cukkini
- 1 nagy hagyma
- 1 paradicsom
- 10 gr száraz Wakame alga
- 2 dl rizstej
- 1 púpozott tk agar-agar por (3 tojással lehet helyettesíteni)
- 2 ek tamari szósz
- kurkuma, curry, őrölt szerecsendió, görögszéna - ízlés szerint (nálam fél teáskanál/fűszer)
- csilipehely (aki szereti a csípőset)
- himalájasó
- 20 gr reszelt ementáli sajt (vegán változatnál elhagyható)

Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Pár lágyabb mozdulattal labdát gyúrúnk (nem kell erőteljesen, sem órákig dagasztani).
Lisztezett felületen gyorsan ki is nyújtjuk. Én egy 26cm átmérőjű tortaformát használok. 
Miután belehelyeztük a formába a tésztát, hűtőszekrényben hagyjuk pihenni.
A töltelékhez először beáztatjuk a Wakamét 10 percre.
Serpenyőben kevés olivaolajon megdínszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott cukkinit, pici sót és addig pároljuk, amíg puha nem lesz.
Ekkor hozzáadjuk a leszűrt és felszeletelt Wakamét, keverünk rajta egyet és levesszük a tűzről.  
Belekanalazzuk az algás cukkinis egyveleget a tortaformánkba, paradicsomkarikákkal koronázzuk.
Egy tálban összekeverjük a fűszereket, az  agar-agart, a rizstejet és 2 ek szójaszószt.
Ráöntjük a quiche-re, megszórjuk reszelt sajttal és  180 fokra előmelegített sütőbe tesszük  45/50 percre.

Az utolsó 5 percben felülről grillezük meg a tetejét.  



Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, ugyanis az agar agar így szilárdul meg. Ha melegen szeleteljük szétfolyik! Ha tojással készítjük kompaktabb lesz a végeredmény.

Salátával tálaljuk.

A demó videót a youtube csatornánkon találjátok:


Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése