2014. április 22., kedd

Naptűzhely


A hétvégén Madridban jártam egy bio főzőtanfolyamon és volt szerencsém kipróbálni a szolár konyhát. Óriási élmény volt, ráadásul a végeredmény felülmúlhatatlanul finom!



Amint a neve is sejteti, a szolár tűzhelyek koncepciója nem más, mint a Nap fényének felhasználása energiaforrásként. Több típus létezik, amit én teszteltem, az úgy néz ki, mintha a Vissza a jövőbe parábola antennája lenne. Kialakításának köszönhetően egy ponton koncentrálja a napfényt és ezáltal  hőt termel. Erre a pontra helyezzük az edényünket, ami fontos hogy fekete színű legyen, így még inkább magába szívja a meleget. És indulhat a főzőcske. Az edény belsejében a hőmérséklet elérheti a forráspontot. Mi az áprilisi napsugarakat használtuk ki a teraszon és tökléletesen működött a dolog, a zöldségek szépen megpuhultak. A nyári időjárás persze javítja a hatékonyságot és lerövidíti a főzési időt.

 
 

A fejlődő országoknak igazi kincs ez a találmány, Afrikába és Indiába is exportálnak belőle.

Súlyra egyáltalán nem nehéz, egyedüli hátránynak azt tartom, hogy sok helyet foglal, bár nem többet, mint egy professzionális grillsütő. Az biztos, hogy ettől azért egészségesebb ételek készíthetőek vele és ráadásul környezetkímélő. Azoknak tartom jó ötletnek, akiknek van hétvégi háza, telke, nyaralója. Így jó időben a szabadban, friss levegőn lehet élvezi a napkonyha előnyeit.

 
Íme a végeredmény:

Egy fűszeres sütőtök ragut készítettünk a szolár tűzhelyen paradicsommal, spenóttal és földimogyorókrémmel, amit etióp lepénykenyérrel (injera), papaya salátával és házi készítésű savanyúságokkal tálaltunk. Hmmmm. Leírhatatlan. Alga nem volt a menüben, ezt most nézzétek el nekem :)

 


Érdekességképpen említem meg, hogy anno Telkes Mária magyar származású, amerikai tudós, a napenergia kutatásának egyik úttörője találta fel a napenergiával működő hússütőt, amely Indiában vált elterjedtté, ahol a magas napsütéses órák száma garantálta a háziasszonyoknak, hogy az ételeik kellőképpen átsüljenek a berendezés segítségével (forrás www.termeszetvilaga.hu).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése