A
hétvégén Madridban jártam egy bio főzőtanfolyamon és volt szerencsém kipróbálni
a szolár konyhát. Óriási élmény volt, ráadásul a végeredmény felülmúlhatatlanul
finom!
Amint
a neve is sejteti, a szolár tűzhelyek koncepciója nem más, mint a Nap fényének
felhasználása energiaforrásként. Több típus létezik, amit én teszteltem, az úgy
néz ki, mintha a Vissza a jövőbe parábola antennája lenne. Kialakításának
köszönhetően egy ponton koncentrálja a napfényt és ezáltal hőt termel. Erre a pontra helyezzük az
edényünket, ami fontos hogy fekete színű legyen, így még inkább magába szívja a
meleget. És indulhat a főzőcske. Az edény belsejében a hőmérséklet elérheti a
forráspontot. Mi az áprilisi napsugarakat használtuk ki a teraszon és
tökléletesen működött a dolog, a zöldségek szépen megpuhultak. A nyári időjárás
persze javítja a hatékonyságot és lerövidíti a főzési időt.
A fejlődő
országoknak igazi kincs ez a találmány, Afrikába és Indiába is exportálnak belőle.
Súlyra
egyáltalán nem nehéz, egyedüli hátránynak azt tartom, hogy sok helyet foglal,
bár nem többet, mint egy professzionális grillsütő. Az biztos, hogy ettől azért
egészségesebb ételek készíthetőek vele és ráadásul környezetkímélő. Azoknak
tartom jó ötletnek, akiknek van hétvégi háza, telke, nyaralója. Így jó időben a
szabadban, friss levegőn lehet élvezi a napkonyha előnyeit.
Íme a
végeredmény:
Egy fűszeres
sütőtök ragut készítettünk a szolár tűzhelyen paradicsommal, spenóttal és
földimogyorókrémmel, amit etióp lepénykenyérrel (injera), papaya salátával és
házi készítésű savanyúságokkal tálaltunk. Hmmmm. Leírhatatlan. Alga nem volt a
menüben, ezt most nézzétek el nekem :)
Érdekességképpen
említem meg, hogy anno Telkes Mária magyar származású, amerikai tudós, a
napenergia kutatásának egyik úttörője találta fel a napenergiával működő hússütőt, amely Indiában vált elterjedtté,
ahol a magas napsütéses órák száma garantálta a háziasszonyoknak, hogy az
ételeik kellőképpen átsüljenek a berendezés segítségével (forrás www.termeszetvilaga.hu).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése