2014. június 2., hétfő

Tengeri spagettis pirított tészta

Ebben a videóban egy rendkívül egyszerű receptet készítünk, melyet a Tengeri spagetti alga és a tamari különösen ízletessé és stílusossá tesz.



Hozzávalók: 4-5 személyre
- fél csomag teljes kiőrlésű lisztből készült spagetti tészta

- 15 gr száraz Tengeri spagetti alga


- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 répa
- 1 cukkini
- 1 csokor spárga
- 1 csésze kukorica (mirelit is lehet)
- 4-5 ek bio tamari
- extra szűz olivaolaj
- díszítésnek petrezselyemlevél és pirított szezámmag



Elkészítés:

Első lépésként beáztatjuk az algát 15 percre. Ezt az időt kihasználjuk a zöldségek felszeletelésére.
Miután felfrissült a Tengeri spagetti, feltesszük főni sós vízben a tésztával együtt. (**)
Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban olivaolajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket és a szójaszószt. Tovább pároljuk közepes lángon kb. 15 percig.

Amikor megpuhultak a zöldségek, belekeverjük  a megfőtt Tengeri spagetti algát és a tésztát, fedő nélkül pirítjuk legalább 5 percig. Ha szükséges tamarival utánaízesítünk.

Tálaljuk pirított szezámmaggal és apróra vágott friss petrezselyemlevéllel.

Jó étvágyat!

(*) Tamari

A tamari japán eredetű és a szója  erjedéséből származik, a miso (fermentált szójapaszta) készítés mellékterméke. Íze alapból sós, ezért nem szükséges külön megsóznunk a tésztánkat. Színe sötétebb és állagra picivel sűrűbb, mint a hagyományos szójaszósz. Abban is különböznek egymástól, hogy a tradicionális recept alapján készül tamari készítésénél nem kevernek búzát a szójababhoz, ezért gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

(**) Teljes kiőrlésű tészta

Tapasztalatom szerint a csomagoláson feltűntett főzési idő egyáltalán nem reális. Persze ez márkától és ízléstől is függ. Nem ajánlatos azonban nagy lángon rotyogtatni,  inkább hagyjuk, hogy közepes lángon "megszívja" magát. Hogy a  Tengeri spagetti alga is puhára főjön, 13-15 percet javaslok, de mindenképpen próbálgassuk, nehogy szétfőjön a tészta, mert akkor könnyen összetörhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése