Hozzávalók: 4-5 személyre
- fél csomag teljes kiőrlésű lisztből készült spagetti tészta
- 15 gr száraz Tengeri spagetti alga
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 répa
- 1 cukkini
- 1 csokor spárga
- 1 csésze kukorica (mirelit is lehet)
- 4-5 ek bio tamari
- extra szűz olivaolaj
- díszítésnek petrezselyemlevél és pirított szezámmag
Elkészítés:
Első lépésként
beáztatjuk az algát 15 percre. Ezt az időt kihasználjuk a zöldségek
felszeletelésére.
Miután
felfrissült a Tengeri spagetti, feltesszük főni sós vízben a tésztával együtt. (**)
Egy
nagyobb serpenyőben vagy wokban olivaolajon megdinszteljük a hagymát.
Hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket és a szójaszószt. Tovább pároljuk közepes
lángon kb. 15 percig.
Amikor
megpuhultak a zöldségek, belekeverjük a
megfőtt Tengeri spagetti algát és a tésztát, fedő nélkül pirítjuk legalább 5
percig. Ha szükséges tamarival utánaízesítünk.
Tálaljuk
pirított szezámmaggal és apróra vágott friss petrezselyemlevéllel.
(*) Tamari
A
tamari japán eredetű és a szója erjedéséből származik, a miso (fermentált
szójapaszta) készítés mellékterméke. Íze alapból sós, ezért nem szükséges külön
megsóznunk a tésztánkat. Színe sötétebb és állagra picivel sűrűbb, mint a
hagyományos szójaszósz. Abban is különböznek egymástól, hogy a tradicionális
recept alapján készül tamari készítésénél nem kevernek búzát a szójababhoz, ezért
gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
(**) Teljes kiőrlésű tészta
Tapasztalatom
szerint a csomagoláson feltűntett főzési idő egyáltalán nem reális. Persze ez
márkától és ízléstől is függ. Nem ajánlatos azonban nagy lángon rotyogtatni, inkább hagyjuk, hogy közepes lángon "megszívja"
magát. Hogy a Tengeri spagetti alga is
puhára főjön, 13-15 percet javaslok, de mindenképpen próbálgassuk, nehogy szétfőjön
a tészta, mert akkor könnyen összetörhet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése