Nori
(Porphyra umbilicalis)
A vörösalgák családjába tartozik, kisméretű (15-30cm). Sziklákra kapaszkodva nő és a középső zónát szereti, vagyis apály idején víz nélkül marad.
Szabálytalanul és szeszélyesen oszlik el a
part mentén, ezért begyűjtése igencsak költséges. Ráadásul súlyban alacsony
hozamú és a kihorgászást követően egy alapos mosáson kell túlesnie, hogy a
rátapadt homokot eltávolítsák (a biztonság kedvéért fogyasztás előtt nézzük át,
nehogy kagylódarabra, stb harapjunk).
A Nori a japán alga szóból származik, és a
mindenki által jól ismert sushi elengedhetetlen hozzávalója. A téglalap alakú
lapocskákat aprított algából préselik össze. Napjainkban a Kombu és Wakame
mellett ez az egyik leggyakrabban fogyasztott alga. Japánban előszeretettel
ajándékoznak Norit Szilveszter idején.
Európában a kelták egyik kedvenc
eleségének számított. Írországban és Walesben a mai napig részét képezi a
gasztronómiának, mint például a laverbread alapanyaga.
Jellegzetességek:
- a Norinak kitűntetett szerep jut magas B12
vitamin tartalmának köszönhetően. Ez a vitamin kulcsfontosságú az agy és az
idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában.
- az oldalon felsorolt algák között a Nori a
leggazdagabb elsőrendű fehérjében, ami rendkívül könnyen emészthető
E két tulajdonsága miatt a vegetáriánusoknak
különösen ajánlott beilleszteni az étrendbe.
- a benne lévő telítetlen zsírsavaknak
köszönhetően - mint omega 3 és omega 6 - segít a koleszterinszint
csökkentésében és szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
- a répánál háromszor több A vitamint tarlamaz,
így a látás javításában is fontos szerepe van
Fogyasztása:
A Nori préselt lap és pehely formában
egyaránt rendelkezésünkre áll. Ez utóbbit használat előtt serpenyőben vagy sütőben
pár percig pirítsuk ropogósra, ugyan úgy, mint a Kombu esetében tettük. Tárolása
is hasonló képpen történik, csattos vagy befőttes üvegben. Egy kisebb
mennyiséget mindig hordhatunk magunkkal, hogy bárhol és bármikor rámorzsoljuk
az ételünkre.
Ízletes és ásványi anyagokban gazdag
leveseket, salátákat, köreteket készíthetünk Norival. Bármivel kitűnően
kombinálható. Főzési ideje 20 és 35 perc között van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése