2014. augusztus 21., csütörtök

Nori


Nori (Porphyra umbilicalis)



A vörösalgák családjába tartozik, kisméretű (15-30cm). Sziklákra kapaszkodva nő és a középső zónát szereti, vagyis apály idején víz nélkül marad.


Szabálytalanul és szeszélyesen oszlik el a part mentén, ezért begyűjtése igencsak költséges. Ráadásul súlyban alacsony hozamú és a kihorgászást követően egy alapos mosáson kell túlesnie, hogy a rátapadt homokot eltávolítsák (a biztonság kedvéért fogyasztás előtt nézzük át, nehogy kagylódarabra, stb harapjunk).

A Nori a japán alga szóból származik, és a mindenki által jól ismert sushi elengedhetetlen hozzávalója. A téglalap alakú lapocskákat aprított algából préselik össze. Napjainkban a Kombu és Wakame mellett ez az egyik leggyakrabban fogyasztott alga. Japánban előszeretettel ajándékoznak Norit Szilveszter idején.

Európában a kelták egyik kedvenc eleségének számított. Írországban és Walesben a mai napig részét képezi a gasztronómiának, mint például a laverbread alapanyaga. 


Jellegzetességek:

- a Norinak kitűntetett szerep jut magas B12 vitamin tartalmának köszönhetően. Ez a vitamin kulcsfontosságú az agy és az idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában.

- az oldalon felsorolt algák között a Nori a leggazdagabb elsőrendű fehérjében, ami rendkívül könnyen emészthető

E két tulajdonsága miatt a vegetáriánusoknak különösen ajánlott beilleszteni az étrendbe.

- a benne lévő telítetlen zsírsavaknak köszönhetően - mint omega 3 és omega 6 - segít a koleszterinszint csökkentésében és szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében

- a répánál háromszor több A vitamint tarlamaz, így a látás javításában is fontos szerepe van


Fogyasztása:

A Nori préselt lap és pehely formában egyaránt rendelkezésünkre áll. Ez utóbbit használat előtt serpenyőben vagy sütőben pár percig pirítsuk ropogósra, ugyan úgy, mint a Kombu esetében tettük. Tárolása is hasonló képpen történik, csattos vagy befőttes üvegben. Egy kisebb mennyiséget mindig hordhatunk magunkkal, hogy bárhol és bármikor rámorzsoljuk az ételünkre.

Ízletes és ásványi anyagokban gazdag leveseket, salátákat, köreteket készíthetünk Norival. Bármivel kitűnően kombinálható. Főzési ideje 20 és 35 perc között van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése