2015. június 21., vasárnap

Kókusztejes pikáns humusz (alias Hummus Exoticus)




A humusz vagyis csicseriborsó pástétom az egyik kedvenc nyári vacsorám. Friss zöldségekkel igazán hűsítő és laktató.

Ebben az exotikus változatban kókusztejjel krémesítem és a már bemutatott shichimi togarashi fűszerkeverékkel bolondítom meg.

Hozzávalók

- 200 gr főtt csicseriborsó
- 4-5 ek kókusztej
- 3 cm nagyságú friss gyömbér darabka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk tahini (szezámpaszta)
- fél kk őrölt köménymag
- fél kk shichimi togarasi
- himalájasó ízlés szerint
- pár csepp lime lé
- 1 tk extraszűz olivaolaj + pici a díszítéshez

Amikor kibontjuk a kókusztejes konzervet, a tetején a zsíros részt vegyük le. Alatta találjuk a híg kókusztejet, erre lesz szükségünk. Aki nem nagy fokhagyma rajongó, kezdjen fél gerezddel. A shichimit végszükség esetén lehet csiliporral helyettesíteni, csak óvatosan a mennyiséggel ;)

A hozzávalókat krémesre turmixoljuk. Egy gyors kóstoló után pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét leheletnyi shichimivel és kevés olivaolajat is csurgassunk rá.

Pitával vagy kenyérrel is kínálhatjuk, én általában ropogós crudités mellett döntök.



TIPP

A maradék kókusztejből igazán príma desszert vagy turmix készíthető.  Én a mangós kókuszpuding elkötelezett híve vagyok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése