2015. július 31., péntek

Hűsítő nyári levesek 1 - Ajoblanco

Tapasztalatból mondom, hogy a spanyolok levesrepertoárja nem olyan széles, mint a magyaroké. Viszont kánikulaenyhítő nedükben kétségtelenül szakértők.

A nyári melegben ásványi sókat is veszítünk (izzadás), melyeket kiválóan pótolhatunk, ha egy kis algát is csempészünk a receptekbe.

Három levest is mutatok algakonyhás változatban. Ugye az eredetiekben nincs alga, de olyan energiabombák lesznek így, hogy a délutáni sziesztának is búcsút mondhatunk ;)


A sort az Ajoblanco-val kezdem. Ennek szó szerinti jelentése „fokhagymafehér”. 

Alapját a nyers és hámozott mandula adja, ettől lesz krémfehér színe.  A fokhagymagerezd karaktert és kellemes ízt ad a levesnek. Aki ez utóbbinak nem nagy rajongója, kezdjen nyugodtan fél gerezddel. 


Hozzávalók

- 150 gr nyers hámozott mandula (előző éjszaka beáztatva)
- egy marék száraz Dulse alga
- két szelet szikkadt kenyér (teljes kiőrlésű)
- 1 gerezd fokhagyma
- 800 ml víz (200ml az alga áztatásához)
- 6 ek extraszűz olivaolaj
- 2 ek almaecet
- himalájasó ízlés szerint
- sárgadinnye a díszítéshez



Az algát és a kenyérszeleteket beáztatjuk. A mandulával hasonlóan járunk el, csak előző éjszaka. Az áztatásnak köszönhetően előpuhul egy kicsit és az enzimek is életre kelnek benne. Ezt és a Dulse algát áztatóvízzel együtt előturmixoljuk. Majd hozzáadjuk a fokhagymagerezdet, himalájasót, olivaolajat, almaecetet és a kinyomkodott kenyérbelet. Felöntjük a maradék vízzel és folytatjuk a turmixolást, amíg szép sima lesz az állaga. Kóstoljuk meg és ízesítsük utána, ha szükséges. Ebből a mennyiségből kb. 1 liter levest kapunk. Miután elkészült, tegyük hűtőbe pár órára. Amíg pihen a leves, felkockázunk egy sárgadinnyét, vagy gombóckákat vágunk belőle és ezzel tálaljuk. Pár csepp olivaolajat is csurgassunk a tetejére.

Jó étvágyat és kellemes hűsölést!

Üdv,
Bogi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése