2015. június 1., hétfő

Tengeri algák: a szépség forrása


A tengeri algák elsősorban étkezés útján fejtik ki gyógyhatásukat, ám nem hagyhatjuk figyelmen kívül külsőleges felhasználásuk előnyeit sem.

A kozmetikai ipar csak nemrég, az 1970-es években fedezte fel az algákban rejlő potenciált. Azóta egyre több alga tartalmú készítményt kapni és egyre több kozmetikai kezelés főszereplői.

Az egyik leghíresebb a thalasso terápia, melynek alapja a tenger gyógyító erejének - így a sós víznek, algáknak, iszapnak - terapias célokra való felhasználása. A tengervízben való fürdés, tengerparti séták, a napfürdőzés, iszap- és algapakolások, tengervízzel való irrigálások mind a kúra részét képezik.

Hogy miért lett ilyen népszerű az algák használata a szépségápolásban? A bennük található vitaminok, nyomelemek és ásványi sók nemcsak étkezéssel de a bőrszöveten keresztül is felszívódnak, ezzel is elősegítik a sejtek megújulását, széppé, üdévé és feszessé varázsolják a bőrt. Kénvegyületeiknek köszönhetően gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumölő hatással rendelkeznek.


Az algapakolások hatékony megoldást nyújtanak:

- anyagcsere zavarokra
- bőrproblémákra, mint akné, cellulit
- reumára és izületi betegségekre

Mivel antioxidánsokat is tartalmaznak, megfiatalítják a bőrt, késleltetik az öregedést.

Az algaterápia néhány formája a szépségápolásban:

- teaként elkészítve fáradékonyságra, méregtelenítésre, fogyókúrák részeként



- az algákkal történő masszázsok javítják a vérkeringést, megtisztítják a bőrt, segítenek eltűntetni a cellulitet
- a borogatások és algapakolások kiválóan alkalmasak izületi problémákra, reumára. Továbbá nyugtatóan és felüdítően hatnak

A kozmetika világában felhasználásuk napról napra bővül. Krémek, tusfürdők, samponok, maszkok, cellulit elleni készítmények elengedhetetlen hozzávalói.
Az egyik leggyakrabban használt alga ebből a célból a Fucus, mely  gazdag jódban, ezáltal működésbe hozza az anyagcserét és segíti a felesleges zsír eltávolítását. Ösztönzi a sejtmegújulást, hidratálja és feszesíti a bőrt. Kiváló segítség a narancsbőr elleni küzdelemben.



Az algás kozmetikum kiválasztásakor ügyelj az összetételre, ugyanis hatástalan egy olyan készítmény, ami algák mellett tele van mindenféle vegyszerrel és kőolajjal. Többet árt, mint használ.

A következő posztban mutatok egy házilag is elkészíthető algás arcpakolást és peelinget, hogy ne csak az ízlelőbimbókat kényeztessük J


Üdv,
Bogi


(Forrás: Núria Langreo – Salud y belleza con arcillas, fangos y algas)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése