2015. május 24., vasárnap

Panna Cotta

Olasz édesség hallatán szinte mindenki a tiramisura gondol. Létezik egy másik nagy klasszikus, melynek a tejszín adja a lelkét. A vanília magocskák pedig megbabonázzák az embert, alig lehet abbahagyni az evését. Bemutatom a panna cottát.

Hozzávalók:

- 250 ml habtejszín
- 250 ml rizstej
- 2 ek agavé szirup
- 1 lapos teáskanál agar agar por
- 1 vanília rúd

Mindent egyenletesen elkeverünk és feltesszük főni, mintha pudingot készítenénk.

Kezdjük a folyadékokkal. A tradicionális receptben egyedül tejszín szerepel, de én így túl töménynek találtam. A tejszín zsírosságát jól kompenzálja a növényi tej, a végeredmény is sokkal könnyedebb lesz. Mondhatnám, hogy ez a panna cotta “light” megfelelője. 

Ehhez a recepthez eredetileg állati eredetű zselatinlapot használnak. Mi ezt agar agarral helyettesítjük, ami egészségesebb és a használata is praktikusabb. Egyszerűen belekeverjük a folyadékba. Hozzáadjuk a két evőkanál agavészirupot (használhattok más egészséges édesítőt is, pl. nyírfacukorot vagy steviát).

A vaníliarúd kikapart belsejét és a héját is beletesszük, így az ízhatás tényleg intenzív és fantasztikus lesz. Az egészet közepes fokozaton felfőzzük. Azért ne hagyjuk magára, néha kevergessük meg.

Amikor elkezd rotyogni, eltávolítjuk a vanília rudat és poharakba, kelyhekbe töltjük. Én ebben az esetben kis 1 decis befőttes üvegeket használok.

Hagyjuk kihűlni és tegyük hűtőbe legalább 4 órára. 

Miután megszilárdult a panna cotta késsel óvatosan körbevágjuk és kifordítjuk egy tányérra. Akkor jó az állaga ha rugalmas, mint a kocsonya.


Nagyon jól illik hozzá bármilyen piros bogyós gyümölcs. A krémes panna cotta roppanós eperrel és a menta frissességével felülmúlhatatlan!

Az elkészítés menetét ebben a videóban találod.



Üdv,
Bogi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése