2015. május 17., vasárnap

Répa krokett - egy falat Ázsia




Algás újdonságok után kutatva találtam rá egy japán fűszerkeverékre, a Shichimi togarashi-ra, mely ebből a hét összetevőből áll:

- piros csili paprika
- pörkölt narancshéj
- fekete szezámmag
- fehér szezámmag
- japán bors
- gyömbér
- nori alga


Külön-külön is ígéretesek az alkotóelemek, hát még így együtt. Nem haboztam, rögtön meg is rendeltem.




Az illata és a vibráló narancssárga színe beindította a fantáziám. Éppen a panko morzsa is rám mosolygott a szekrényből, így született meg az ázsiai ihletésű répa krokett.

Hozzávalók:

- 1 nagy vöröshagyma
250 gr répa
300 ml hideg növényi tej
50 gr teljes kiőrlésű liszt
himalájasó izlés szerint
csipet őrölt szerecsendió
1 kk Shichimi togarashi
panko (japán zsemlemorzsa) a panírozáshoz
- olaj a sütéshez

Elkészítés:

A hagymát és a répát lereszeljük kislyukú reszelőn (lehet aprítógépet is használni). A hagymát megpirítjuk 2 evőkanál olivaolajon. Ha már szép üveges, hozzáadjuk a répát és tovább pirítjuk. Fűszerezzük sóval, szerecsendióval és Shichimi togarashi-val.

Belekeverjük a lisztet és tovább pirítjuk 5 percig, hogy a liszt elveszítse nyers ízét. Lehúzzuk a serpenyőt a tűzről, hozzáadjuk a hideg tejet és csomómentesre keverjük. Kostoljuk meg és ízesítsük újra, ha szükséges.

Visszatesszük a tűzre és közepes lángon besűrítjük. Akkor jó, ha a massza elválik a serpenyő oldaláról.

Jénaiba kanalazzuk és hagyjuk langyosra hűlni. Teszünk rá egy fóliát, amit közvetlenül a massza tetejére nyomkodunk, hogy ne legyen levegő a kettő között. Így megakadályozzuk, hogy lecsapódjon a nedvesség a fólián és vizes legyen a krokettalap, valamint a teteje sem fog “bőrösödni”. Hűtöbe tesszük egy éjszakára, hogy teljesen megszilárduljon.



Egy evőkanállal krokett nagyságú darabkákat kanalazunk a panko morzsába (nekem eléggé darabos volt a panko, így még mozsárban finomítottam rajta). Megformázzuk és forró olajban kisütjük. Fontos, hogy formázás előtt mindenképpen legyen morzsa a kroketten, mert különben ráragad a massza a kezünkre és lehetetlen dolgozni vele.




Az ízhatás tényleg elképesztő, kicsit pikáns a fűszerektől és dupla élvezet, mivel belülről krémes kívülről pedig extra ropogós a pankotól.



Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése