2015. május 10., vasárnap

Quinoa paella



Egy korántsem hagyományos paella receptet mutatok. Ami igazán izgalmassá és táplálóvá teszi, az a quinoa és a tengeri spagetti sok sok csodás zöldséggel gazdagítva.


Hozzávalók:

- 1 bögre quinoa
- 5 gr tengeri spagetti alga
- 2 db articsóka
- fél bögre zöldborsó
- 2 répa
- fél bögre szárított paradicsom
- 1 nagy hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 citrom
- petrezselyem
- kurkuma, sáfrány, só, bors, babérlevél




Az articsóka előkészítésével kezdjük. A külső kemény leveleit leszedjük, mert ezek nem ehetőek csak a belső rész. Az articsókafej búbját is levágjuk. Vékonyan felszeleteljük és becitromozzuk, így megakadályozzuk, hogy bebarnuljon. Sós vízben megpároljuk. Az articsókának jellegzetes kesernyés íze van. Erős pontja, hogy védi és tisztítja a májat.

A tengeri spagettit és a szárított paradicsomot beáztatjuk. A kockára vágott hagymát olivaolajon megpirítjuk és hozzáadjuk a zöldségeket. Amíg párolódnak alaposan átmossuk a quinoát egymáshoz dörzsölve a szemeket, így eltávolítjuk a rajta lévő szaponint és a port.

A quinoa Dél-Amerikából származik. Rendkívül tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, gluténmentes gabonaféle. Színtiszta rost, emiatt az emésztésre is jótékony hatással van. Minden eszenciális aminosavat tartalmaz, ami alkalmassá teszi az állati fehérjék helyettesítésére.


Az átmosott quinoát belekeverjük a zöldséges egyvelegbe. Hozzáadjuk a babérlevelet, a leszűrt paradicsomot és a tengeri spagetti algát (ennek az áztatóvizét tegyük félre).

Tengeri spagetti ízben híven tükrözi a halat és tenger gyümölcseit, melyek az eredeti paella részét képezik. Ide kattintva többet is megtudhatsz gyógyító tulajdonságairól.

Felöntjük háromszoros mennyiségű vízzel, felhasználva a tengeri spagetti áztatóvizét is.

A fokhagymát, petrezselymet és a fűszereket egy mozsárban pici vízzel pépesítjük. Majd ezt is hozzáadjuk a paellához. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 15-20 perc alatt készre fő. Amikor a quinoa közepén egy kis pontot látunk, akkor félúton járunk. Ekkor helyezzük rá a tetejére az articsókát. Akkor van kész, amikor a szemek szélén megjelenik egy perem.

Friss petrezselyemmel és citrom szelettel tálaljuk.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése