Kombu
(Laminaria ochroleuca)
Nagyméretű (2,5 méter) zöldesbarna alga. Akár tíz évig is elél számára ideális környezetben, ez kb. 12 méter mélységet, sziklás és erős hullámzású nyíltvízet jelent. Begyűjtése emiatt igencsak munkaigényes. A legtöbbet fogyasztott alga a világon, ez évente kb. 600 ezer tonna szárított algát jelent.
Nagyméretű (2,5 méter) zöldesbarna alga. Akár tíz évig is elél számára ideális környezetben, ez kb. 12 méter mélységet, sziklás és erős hullámzású nyíltvízet jelent. Begyűjtése emiatt igencsak munkaigényes. A legtöbbet fogyasztott alga a világon, ez évente kb. 600 ezer tonna szárított algát jelent.
Használat előtt ajánlatos sütőben 5 percig
200 ºC fokon vagy serpenyőben szintén pár percig pirítani. Főzve elkészítve 30-45
percet vesz igénybe, hüvelyesekhez ajánlott fogyasztani, mert puhítja őket és
segíti ezek emésztését.
Őrölve, liszt formájában gyakran adják
kenyérhez és szeitánhoz. A japán konyha hagyományos ételeihez, mint dashi
nélkülözhetetlen.
Jellegzetességek:
- magas alginsav tartalma miatt alkalmas a
szervezetben lerakódott nehézfémek és rádioaktív anyagok megkötésére és
eltávolítására. A Kombu fogyasztása csökkenti a káros környezeti hatásokat,
melyek nap mint nap érik szervezetünket
- glutaminsavat tartalmaz, ami az
agysejtek fontos tápláléka. Kombu fogyasztásával javítható a napi koncentráció.
További funkciója a glutaminsavnak, hogy puhítja a hüvelyeseket, így
lecsökkenti a főzési időt és emészthetőbbé teszi az ételt
- a Kombut cukorbetegek is fogyaszthatják,
mivel nem növeli a vércukorszintet
- gazdag ásványi anyagokban (jód, kálcium),
különösen magnéziumban (715mg/100gr), ezáltal segíti megelőzni az
érelmeszesedést, infarktust, érproblémákat.
- szabályozza a testsúlyt és a vérnyomást
- a kínai orvoslásban őrölve és egy kis
mézzel elkeverve az asztma és köhögés gyógyítására használták
- erősíti a beleket, a japánok "shio-kombu"
fogyasztásával kezelték a vastagbélgyulladást. Számukra a Kombu a hosszú élet
valamint az intelligens és tiszta gondolkodás záloga
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése