2014. december 13., szombat

Agar-agar


Az Agar-agar nem más, mint a Gelidium sesquipedale nevű alga kivonata. A vörösalgák családjába tartozik, a sziklás és erős hullámzású részeket kedveli.

 

Indonéziában és Malajziában anno a hús és a hal tartósítására használták. Agar a maláj nyelvből származik, jelentése kocsonya.

Zselésítő tulajdonságának köszönhetően kedvelt hozzávaló édességekhez, lekvárokhoz, kocsonyához. Az élelmiszeripar adalékanyagként használja, jele E-406. Melegen sziropszerű, 38 ºC fok alatt szilárdul meg. Az  állati zselatinnál 10-szer nagyobb a zselésítő hatása.   

A kozmetikai ipar krémekhez, fogkrémekhez keveri, laboratoriumokban pedig oldószerként és mikrobiológiai vizsgálatokhoz alkalmazzák.

Különböző kiszerelésekban kapható, így csík, pehely vagy por alakban.


Jellegzetességek:
- segíti az emésztést és helyreállítja a bélflórát

- a benne található rostok „végigseprik” a bélfalat, ezáltal hatékonyan távolítják el  a gyomorban ill. belekben felhalmozódott nehézfémeket, növényvédő szereket és radioaktív anyagokat

- kalóriák nélkül táplál, és csökkenti a zsírok felszívódását a szervezetben

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése