Az Agar-agar nem más, mint a Gelidium
sesquipedale nevű alga kivonata. A vörösalgák családjába tartozik, a sziklás és
erős hullámzású részeket kedveli.
Indonéziában és Malajziában anno a hús és
a hal tartósítására használták. Agar a maláj nyelvből származik, jelentése kocsonya.
Zselésítő tulajdonságának köszönhetően
kedvelt hozzávaló édességekhez, lekvárokhoz, kocsonyához. Az élelmiszeripar
adalékanyagként használja, jele E-406. Melegen sziropszerű, 38 ºC fok alatt szilárdul
meg. Az állati zselatinnál 10-szer
nagyobb a zselésítő hatása.
A kozmetikai ipar krémekhez, fogkrémekhez
keveri, laboratoriumokban pedig oldószerként és mikrobiológiai vizsgálatokhoz
alkalmazzák.
Különböző kiszerelésekban kapható, így
csík, pehely vagy por alakban.
Jellegzetességek:
- segíti az emésztést és helyreállítja a
bélflórát
- a benne található rostok „végigseprik” a
bélfalat, ezáltal hatékonyan távolítják el
a gyomorban ill. belekben felhalmozódott nehézfémeket, növényvédő
szereket és radioaktív anyagokat
- kalóriák nélkül táplál, és csökkenti a
zsírok felszívódását a szervezetben
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése