Amikor a NASA kutatói űrhajósaik tökéletes tápláléka után kuttatak,
figyelmük a tengeri algák vizsgálására terelődött. Nem hiába. Felfedezték
ugyanis, hogy az algák gazdag forrásai a DHA zsírsavnak.
DHA (dokozahexaénsav)
A DHA egy omega-3 zsírsav, mely
kulcsszerepet játszik az egész szervezetben, megtalálható az agykéregben, a
retinában, sőt a spermában is.
Több tanulmány is azt mutatja, hogy testünkben az agyszövet tartalmaz
legmagasabb arányban DHA-t. Az agyon belül pedig a memóriához szorosan
kapcsolódó régiók.
A DHA zsírsav befolyásolja az agy működését és fejlődését, védi az
agyszövetet az esetleges károsodástól. Kutatások
szerint hiánya növeli az Alzheimer-kór kozckázatát.
A halak, illetve a halolaj tartalmaz DHA zsírsavat. Napi 3 gramm lazac/hering/makréla/szardella vagy szardínia fogyasztásával 19-23 százalékkal
csökken a kognitív zavarok kockázata, és így az Alzheimer-kór kialakulás
esélye.
Az utóbbi időben a halakban egyre több nehézfémet (higanyt) találni, nem biztos,
hogy ők jelentik a legjobb megoldást.
Azt is vegyük figyelembe, hogy a
halak értékes forrásai az omega 3 zsírsavaknak, de azt nem maguk állítják elő,
hanem a táplálékukul szolgáló algákból vagy planktonokból nyerik.
Ebből logikusan következik, hogy az algák a legkiválóbb forrásai a DHA eszenciális zsírsavnak. Ez különösen jó hír azoknak, akik egyáltalán nem fogyasztanak halat.
A vegetáriánusoknak és vegánoknak éppen ezért fontos beiktatni az étrendbe a tengeri algákat, hogy számukra is biztosítva legyen a megfelelő omega 3 és így a DHA bevitel.
A vegetáriánusoknak és vegánoknak éppen ezért fontos beiktatni az étrendbe a tengeri algákat, hogy számukra is biztosítva legyen a megfelelő omega 3 és így a DHA bevitel.
További információt és a teljes cikket ezen a linken találjátok:
Szép napot!
Bogi
(Kép: www.marinefishmaster.com)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése