2015. február 15., vasárnap

DHA: A létfontosságú agytáplálék algákban


Amikor a NASA kutatói űrhajósaik tökéletes tápláléka után kuttatak, figyelmük a tengeri algák vizsgálására terelődött. Nem hiába. Felfedezték ugyanis, hogy az algák gazdag forrásai a DHA zsírsavnak.
 

A DHA egy omega-3 zsírsav, mely kulcsszerepet játszik az egész szervezetben, megtalálható az agykéregben, a retinában, sőt a spermában is.

Több tanulmány is azt mutatja, hogy testünkben az agyszövet tartalmaz legmagasabb arányban DHA-t. Az agyon belül pedig a memóriához szorosan kapcsolódó régiók.

A DHA zsírsav befolyásolja az agy működését és fejlődését, védi az agyszövetet az esetleges  károsodástól. Kutatások szerint hiánya növeli az Alzheimer-kór kozckázatát.




A halak, illetve a halolaj tartalmaz DHA zsírsavat. Napi 3 gramm lazac/hering/makréla/szardella vagy szardínia fogyasztásával 19-23 százalékkal csökken a kognitív zavarok kockázata, és így az Alzheimer-kór kialakulás esélye.

Az utóbbi időben a halakban egyre több nehézfémet (higanyt) találni, nem biztos, hogy ők jelentik a legjobb megoldást.

Azt is vegyük figyelembe, hogy a halak értékes forrásai az omega 3 zsírsavaknak, de azt nem maguk állítják elő, hanem a táplálékukul szolgáló algákból vagy planktonokból nyerik.

Ebből logikusan következik, hogy az algák a legkiválóbb forrásai a DHA eszenciális zsírsavnak. Ez különösen jó hír azoknak, akik egyáltalán nem fogyasztanak halat. 

A vegetáriánusoknak és vegánoknak éppen ezért fontos beiktatni az étrendbe a tengeri algákat, hogy számukra is biztosítva legyen a megfelelő omega 3 és így a DHA bevitel. 


További információt és a teljes cikket ezen a linken találjátok:



Szép napot!
Bogi

 
(Kép: www.marinefishmaster.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése